Tafelaars helpen elkaar, waar dan ook (Brabants Dagblad 10-04-2008)

'Tafelaars helpen elkaar, waar dan ook'

door onze correspondent Peter van der Steen. donderdag 10 april 2008 
HEESWIJK-DINTHER/SINT MICHIELSGESTEL - De Tafelronde Sint Michielsgestel, met leden uit Heeswijk-Dinther, Middelrode, Berlicum, Schijndel, St. Michielsgestel en Rosmalen, maakt zich op voor een serie van drie culinaire avonden.

Met de opbrengst ervan en via de Stichting De Opkikker gaat de club gezinnen met een ongeneeslijk ziek kind een onvergetelijke verwendag bezorgen. Tevens steunen ze er de zorgboerderij Buiten Gewoon in Berlicum mee.

Voor de Gestelse Tafelronde, die deel uitmaakt van de Nederlandsche Tafelronde en die bestaat uit 17 mannen tussen 25 tot 40 jaar, is vriendschap heel belangrijk. Tweemaal per maand komen ze bij elkaar voor onder meer lezingen, discussies of het organiseren van evenementen zoals de culinaire avonden. "We zijn er heel serieus mee bezig maar we vormen ook een echte vriendenclub. Dat is een mooie combinatie. Tafelaars helpen elkaar, waar ook ter wereld", vertelt voorzitter Frank Capel.

Eerder organiseerde de Tafelronde verwendagen voor gezinnen met een ziek kind via de Stichting De Opkikker. "Het mooie hiervan is, dat het hele gezin centraal staat. We vervullen de wensen van alle gezinsleden, want als er een kind ziek is lijden alle gezinsleden daaronder. Vaak zijn het eenvoudige wensen, zoals een ritje in een Hummer of als verrassing oma uit Maastricht die bij het diner aanzit. Sommige van die kinderen zijn inmiddels overleden. Dan geeft het een heel fijn gevoel dat je zo'n gezin een onvergetelijke dag hebt kunnen bezorgen", aldus Reyndert van Aspert uit Heeswijk.

De culinaire avonden worden gehouden op 24, 25 en 26 april in de Absolut in St. Michielsgestel. Hertogboeren, een samenwerkingsverband van boeren uit de regio, leveren daarvoor een keur aan streekproducten, zoals kalfsoester uit Empel, asperges uit St. Michielsgestel en kaas uit Berlicum. Van Aspert: "We steken in op een kwalitatief goed diner. Daar verdienen we ook niet veel aan. De winst komt vooral uit de sponsoring en de loterij. We hopen dat de avond zo'n indruk maakt, dat we volgend jaar het evenement kunnen herhalen en misschien nog grootser opzetten." Het tweede goede doel is Stichting Buiten Gewoon in Berlicum. Buiten Gewoon verbouwt een boerderij voor bewoning door meervoudig gehandicapte jongeren. De boerderij telt straks wat vee en heeft dan een pluktuin, kruidentuin, moestuin en boomgaard. Capel: "Geld ophalen voor goede doelen is één, maar we willen ook graag onze handen uit de mouwen steken. Als ik zie hoeveel energie mensen erin steken om die zorgboerderij van de grond te tillen, dan draag ik daar graag en steentje aan bij. Ook als het project straks gerealiseerd is, willen we aan nazorg doen en blijvend een helpende hand toesteken."

De culinaire avonden 62,50 euro p.p. inclusief wijnarrangement beginnen om 20.00 uur. Voor meer informatie en reserveringen: g.loomans@hetnet.nlStichting Buiten Gewoon, Woon- en werkboerderij te Berlicum