Kennismaking met bemanning marineschip Hr. Ms. Amsterdam

Kennismaking met bemanning marineschip Hr. Ms. Amsterdam in Den Helder

Vier bemanningsleden met de bewoners, op de achtergrond het marineschip Hr. Ms. Amsterdam

 

Enige tijd geleden heeft de bemanning van het bevoorradingsschip Hr. Ms. Amsterdam contact met ons opgenomen daar zij onze stichting wil ondersteunen. Tijdens hun lange buitenland reizen is het voor hen gebruikelijk dat zij geld inzamelen voor een goed doel en zij waren op zoek naar een nieuw goed doel. Natuurlijk kunnen wij elke ondersteuning gebruiken dus hebben we afgesproken dat we op korte termijn kennis zouden maken.

 

Vrijdag 21 oktober 2005 zijn de toekomstige bewoners op bezoek geweest in Den Helder om kennis te maken. Het vervoer was geregeld door de bemanning en om 9 uur werden we met 2 busjes opgehaald in Rosmalen. De reis ging voortreffelijk zodat we om 11.15 uur arriveerden. We werden hartelijk ontvangen door de bemanning. Tijdens de koffie hebben we gezellig kennis gemaakt en onze ideeën uit kunnen wisselen. Al snel was het tijd om te lunchen en geheel passend bij de groep werden frietjes en frikadellen en ijsjes smakelijk naar binnen gewerkt.

 

 

Na deze lekkere maaltijd hebben we een video band gezien waarin duidelijk werd wat de bevoorrading inhoud. Het schip vervoert 9 miljoen liter benzine om andere schepen van brandstof te voorzien. Tijdens de vaart wordt een enorme benzineslang gekoppeld aan de boot die brandstof nodig heeft. Een zeer secuur werkje wat met grote discipline uitgevoerd moet worden. Daarnaast kan men andere schepen ook bevoorraden met voedsel en drankjes.

 

Natuurlijk werden we ook uitgenodigd om de boot te bezichtigen. Een enorm schip van maar liefst 168 meter lang en 5 dekken. Natuurlijk even een bedje proberen in de hutten van de matrozen. Hoogtepunt, na vele trappen, was het bezoek aan de brug. Even zitten op de stoel van de commandant en niet te vergeten achter het stuurwiel.

 

Interessant waren ook de plattegronden waarop de vaarroutes uitgestippeld worden. In november vertrekt de bemanning voor zes maanden naar de Perzische golf en op de kaarten konden we zien hoe ze daar naar toe varen. Een aardig tripje van 3 weken alvorens zij daadwerkelijk in actie zullen komen.

Na de klimpartij weer naar beneden te hebben gemaakt was er voor allen nog wat drinken en kregen alle bewoners enkele posters, stickers en andere aardigheden. Intussen was het alweer tijd om weer naar huis te gaan. Na nog enkele groepsfoto’s gemaakt te hebben, werd er

hartelijk afscheid genomen. Helaas was de terugreis vol met files zodat we pas om 19.00 uur weer terug waren in Rosmalen. De bemanning had dit goed voorzien want voor het vertrek hebben we nog heerlijke lunchpakketjes ontvangen die lekker opgepeuzeld werden in de busjes.

 

Tijdens de buitenland reizen worden er voor de bemanning, zo’n 190 personen, diverse activiteiten georganiseerd. Een aantal van die activiteiten zullen als sponsoractiviteit worden gehouden en de opbrengst hiervan zal ten goede komen aan de stichting Buiten Gewoon. In mei 2006 zal de boot weer terug zijn in Den Helder en hoopt de bemanning de opbrengst te kunnen overhandigen tijdens een activiteit in Berlicum. Ze willen dan ook graag nog een dagje komen helpen bij de opbouw van de woon- werkboerderij.

 

Bedankt voor deze geweldige dag,

een behouden vaart en

tot ziens in mei 2006Stichting Buiten Gewoon, Woon- en werkboerderij te Berlicum